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ISSUE PRESENTED

Judges who live in residential communities that are managed and controlled by
homeowners associations are confronted with judicial conduct questions if they
participate in the management of the association. The following facts are assumed.

A judge has been asked to be a candidate to serve as either a general member or
officer of the volunteer board of directors (“the BOD”) of the residential association (“the
association”) in which the judge resides. The association is a non-profit corporation that
manages the affairs of the homeowners. The BOD itself consists of nine owners in three
classes of three members each, and it has an executive committee. Neither general board
members nor those who serve on the executive committee receive compensation for their
service. The BOD conducts regular monthly meetings, along with special meetings as
needed.

The residential complex occupies four blocks and includes 185 units owned by
184 owners; one unit is owned in common and is used as a residence for the Resident
Manager. In addition to the residences, the complex includes common elements such as
tennis courts, a swimming pool, a clubhouse, parking lots, ponds, streams, and streets.
The association’s annual operating budget is in excess of $900,000, and the reserves
exceed $1 million. The association employs the Resident Manager, as well as an Office
Manager and miscellaneous casual employees; it also contracts with a professional
management company to oversee its daily operations and advise the BOD. Additionally,
the association contracts with vendors for security services, landscaping and lawn
maintenance ($115,000 for the last year), insurance, snow removal, as well as for matters
on an as-needed basis, such as street repair and capital improvements (including, for
example, an expenditure of $2,500,000 to replace all roofs).

In addition to overseeing the association’s contracts with service providers, the
BOD guides the investment policy of the association, and it enforces the association’s
rules, regulations, and covenants against resident owners. The association has in the past
been involved in minor litigation, but never in the judge’s court. No litigation is
currently pending or has been threatened. Outside General Counsel is retained, and other
specialized counsel are employed on an as-needed basis.

Initially it is noted that recusal would be necessary if any association matter came
before the judge’s court, regardless of whether the judge was merely a resident owner/
member of the association or served on the board of directors. Moreover, if the judge is
permitted to serve on the BOD, the judge would not be permitted to offer legal or
investment advice to the association.




Given these parameters, and in light of the association’s size and activities, may
the judge serve on the volunteer board of directors of his homeowners’ association?

CONCLUSIONS

Whether a judge may sit on the board of directors of his or her homeowners
association is to be determined on a case-by-case basis. Where, as here, the association is
large and substantial, maintains significant cash reserves, operates under a sizable budget,
and engages in substantial business-type contacts with outside enterprises of the kind that
might involve the association in litigation, it would be inappropriate for a judge to serve
on the association’s board.

APPLICABLE CANONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL
CONDUCT

Canon 5(B) encourages judges to participate in civic and charitable activities,
provided that those activities do not reflect adversely on the judge’s impartiality or
interfere with performance of the judge’s duties. Specifically, the Canon states that “[a]
judge may serve as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of an educational,
religious, charitable, fraternal, social or civic organization if not conducted for economic
or political advantage of its members” but cautions that the judge should not serve if it is
likely that the organization will be engaged in proceedings that would ordinarily come
before that judge or will be regularly engaged in adversary proceedings in any court.

Canon 5(C)(2) permits a judge to hold and manage his or her own investments, or
those of a family member, including real estate, but disallows judges from serving as an
officer, director, manager, advisor, or employee of any business.

Canon 2 generally provides that a judge should avoid the appearance of
impropriety in all activities.

DISCUSSION

A number of ethical advisory boards from other jurisdictions have confronted the
same question that is raised here and generally have concluded that whether a judge may
serve on his or her nonprofit homeowners’ association board is a question to be decided
on a case-by-case basis. See, e.g., Massachusetts Advisory Opinion 01-6; U.S. Advisory
Opinion 29; Illinois Advisory Opinion 95-13; New Hampshire Advisory opinion 78-1;
New York Advisory Opinion 88-98; Ohio Advisory Opinion 04-3; Virginia Advisory
Opinion 00-9; but see Florida Advisory Opinions 81-7, 81-10, 84-1 and 04-10. We find
the Massachusetts and Federal Advisory Opinions particularly instructive, and draw
guidance from them here.




The question presented is governed primarily by Canon 5. As noted above,
Canon 5(B) permits service as an officer or director of an educational, religious,
charitable, fraternal or civic organization not conducted for the economic advantage of its
members. Canon 5(C)(2), alternately, permits a judge to hold and manage the judge’s
own investments, including real estate, but prohibits him or her from serving as an
officer, director, manager, advisor, or employee of any business. As both the
Massachusetts and Federal Advisory Opinions observe, however, service as a member or
officer of a homeowners board of directors does not fall neatly into either category and,
indeed, shares attributes of both categories “in that, on the one hand, this endeavor
possesses certain commercial features, but on the other hand closely approximates a real
estate investment not forbidden to [a] judge under Canon 5(C)(2). It is, moreover,
directed at the saving of expense and at the wise expenditure of funds rather than to the
realization or earning of income.” Federal Advisory Opinion No. 29; see also
Massachusetts Advisory Opinion 01-6.

The Massachusetts opinion goes on to note that where duties of a homeowners’
board of directors generally relate to the management, maintenance, protection, and
preservation of the judge’s own residence and the facility in which that residence is
located, service on the board of directors does not fall afoul of the judicial conduct
canons. The judge’s activities as a board member, while done in part on behalf of other
unit holders, protects the judge’s investment much like the maintenance, protection, and
preservation activities of a judge living in a single-family residence protects his or her
interests therein. Should the activities of the homeowners association involve substantial
business dealings, however, then the prohibition contained in Canon 5(C)(2) comes into

play.

Like the Massachusetts advisory board, we adopt the following guidance from the
Federal Advisory Opinion on the question of when a judge’s duties on a homeowners
association board of directors become problematic under the Canons:

If the cooperative is not a large and substantial one, and if the
duties entailed are routine and primarily internal (allocating
responsibilities; employing maintenance, security, and essential
personnel; providing for services; . . .formulating . . . rules and the
like), such activity would not appear to violate the provisions of
the . . . canons. If, however, the duties entail business-type
contacts, substantial in number or character, with outside
enterprises particularly of the kind that could result in litigation, a
judge’s indulgence in the activity becomes questionable, and he or
she should then give consideration to leaving those responsibilities
to others. [Federal Advisory Opinion No. 29.]

Because the condominium association in the Massachusetts matter involved only
a single four-story building where management was delegated to an outside company and
no litigation had been engaged in or threatened, the judge’s participation in the
association was not automatically proscribed. The advisory board encouraged the judge,




however, to examine other factors unknown to them, such as the size of the annual
budget, the amount of reserve funds, the likelihood of substantial capital improvements
being made, and the likelihood of the acquisition of abutting properties or buildings.
Moreover, the advisory board encouraged the judge to consider whether service as an
officer on the board would entail more business-type contacts than service on the board
as a member only. Further, the advisory board observed that the judge would not be
permitted to give investment advice, pursuant to Canon 5(B)(3); act as a mediator or
arbitrator in resolving internal disputes among unit owners, pursuant to Canon 3(E); or
act as the organization’s legal advisor, pursuant to Canon 5(F).

Although the question of whether the judge in the factual case assumed here may
serve on his or her association’s board is not clear cut, we believe that under these facts,
the more prudent course would be for the judge to refrain from this type of service. Our
conclusion is informed by many of the same factors animating our sister jurisdictions’
analyses, including the size and breadth of the association’s operations, the depth and
number of the board’s business dealings, and the prospect that those dealings might
spawn litigation. Specifically, in this matter, the residential complex is quite large,
spanning four city blocks and containing 185 units that share numerous common
elements, such as the swimming pool and parking lots. Both the association’s annual
budget and its reserves are substantial, with each approaching or exceeding the $1 million
mark. Moreover, the board anticipates engaging in significant capital improvements,
such as the $2.5 million roof repair project. Although management of the association is
delegated to an outside company and many of the BOD’s duties in overseeing the
association are routine, the board engages in numerous and significant business-type
contacts with outside vendors. The number and depth of these business-type contacts
increase the risk that the association will be involved in litigation, and, indeed, the
association has been involved in lawsuits, albeit over minor matters. Under these facts,
then, we believe that the judge should not seek a seat on his or her homeowners
association’s board of directors.

We note that, although service on the BOD would be inappropriate under the
assumed facts, such service might be appropriate in a different case where the association
at issue was not large or substantial, did not engage in substantial business-type contacts
with outside vendors that presented a threat of litigation, and where the association’s
budget and reserves were small. In such a case, however, the judge would still be
forbidden from offering investment or legal advice to the association, pursuant to Canon
5(B)(3). Even if the association meets the criteria outlined above suggesting that service
on the BOD may be appropriate, the judge should carefully consider whether service on
the executive committee or higher governing board would comport with the Code of
Judicial Conduct in light of the discussion above and in light of the general directive of
Canon 2 that a judge should avoid impropriety and the appearance of impropriety in all of
his or her activities.




RESOLUTION AND OPINION

The judge should refrain from serving on his or her homeowners association’s
board of directors.

FORMALLY FINALIZED AND EFFECTIVE this 3rd day of June, 2005, by the
Colorado Judicial Ethics Advisory Board, as amended on June 21, 2005.



