Colorado Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Board (C.J.E.AB)
C.J.E.A.B. Advisory Opinion 2007-04
(Finalized and effective February 21, 2007)

ISSUE PRESENTED

The requesting judge sits on the district bench in a rural district. The district attorney in
his district has hired as a deputy an attorney who worked in the DA’s office with the
judge fourteen years ago. When the judge and the attorney worked in the DA’s office,
they were close friends who exercised and went on camping trips together. After the
attorney left the DA’s office, he asked the judge to be the godfather of his oldest child.
Afier the christening, the judge and the attorney had a disagreement; their relationship
became estranged, and the judge’s only contact with the attorney in the intervening
thirteen or fourteen years has been a few telephone calls. The judge has had no contact
with his god child during this time. The judge states that he has made these facts known
to other attorneys who appear in his court, but he has not yet had the attorney appear in
any case before him. He asks whether his role as godfather to one of the attorney’s
children creates a conflict that requires him to disqualify himself or disclose the
relationship when the attorney or another member of the DA’s office appears before him.

CONCLUSION

The judge is not required to disqualify himself when his estranged godchild’s father
appears before him, solely because of that relationship, but disqualification may
nevertheless be appropriate depending on the judge’s subjective and objective analysis of
the circumstances. The judge should, however, disclose the godparent relationship to
each party when his godchild’s father appears in his court.

APPLICABLE CANONS OF THE CODE OF JUDICIAL CONDUCT

Canon 2 provides that a judge should avoid impropriety and the appearance of
impropriety in ail of the judge’s activities. Subsection B specifies that a judge should not
allow family, social, or other relationships to influence the judge’s judicial conduct or
judgment. It further states that a judge should not convey or permit others to convey the
impression that they are in a special position to influence the judge.

Canon 3 provides that a judge should perform his or her duties impartially and diligently.
Subsection C governs disqualification and specifies that a judge should disqualify himself
or herself from a proceeding in which the judge’s impartiality might reasonably be
questioned, including but not limited to instances where a judge has a personal bias or
prejudice concerning a party. It also directs a judge to disqualify himself or herself when




the judge or the judge’s spouse, or a person within the third degree of relationship to
either of them, is involved in the proceedings. :

DISCUSSION

This request asks the Board to apply the disqualification and disclosure framework set
out in two recent opinions, 2006-05 and 2007-01. As in those requests, here the Board is
asked to consider whether, pursuant to Canons 2 and 3, the judge should disqualify
himself in proceedings in which his impartiality might reasonably be questioned or an
appearance of impropriety is raised. The Board is also asked to consider whether, and to

what extent, the same disclosure considerations set out in the previous opinions apply
here.

In applying the framework set forth in those opinions to this request, we first conclude
that, under the facts presented here, the judge is not required to disqualify himself sua
sponte when the attorney appears before him. Here, the godchild is not related to the
judge within the third degree of relationship and, in any case, it is the godchild’s father

who will be appearing before the judge. Thus, the judge need not sua sponte disqualify
himself under Canon 3C(1)(d).

Nevertheless, a godparent-godchild relationship between a judge and the child of an
attorney who appears before the judge could make disqualification appropriate. The
depth of every godparent- godchild relationship differs, with some maintaining only
historical significance after the obligation was perfunctorily assumed, and others held
sacred by the godparent, developing into a close bond ot nearly familial tie. Cf. Fed. Ad.
Op. No. 11. A judge involved in such a relationship should examine all of the facts and
circumstances of the relationship in considering whether to disqualify.

As we discussed in 2006-05, in deciding whether to disqualify, the judge should first
consult his own emotions and conscience to determine whether he is free from disabling
prejudice. The facts of this request do not suggest that the judge maintains a disabling
prejudice for or against the attorney, but only the judge can determine his own ability to
be impartial. In addition to the subjective analysis of his own conscience, the judge also
should consider whether an objective, disinterested person aware of all the circumstances
would reasonably question the judge’s impartiality within the meaning of Canon 3C(1)
because of the godfather relationship. See CJEAB 2006-05 & 2007-01; Az. Ad. Op. 90-
08; Ma. Ad. Op. 2002-09. Again, the facts of this request do not suggest that an
objective, disinterested person would reasonably question the judge’s impartiality given
that the judge has not created or maintained a godparent relationship with his godchild.

Although disqualification is not mandatory, the judge should disclose the godfather
relationship to each party in cases in which the attorney appears before the judge.
Although here the judge and his godchild have had very limited, if any, contact, the
relationship remains, at least in theory, an ongoing and personal one. Disclosure of the
relationship will promote confidence in the impartiality of the judiciary and will inform
the parties of any basis on which disqualification may be sought. See CJEAB 2007-01.




Because the godfather-godchild relationship is a special and personal one, we conclude
that the judge should continue to make the disclosure for as long as the attorney appears
before him. In light of the personal nature of the relationship, however, the disclosure
obligation does not extend to the DA’s office as a whole, and is personal only to the
godchild’s father. Cf. CJEAB 2006-05.

Finally, we note that if the judge and his godchild reestablish contact, the disqualification
analysis would have to take this circumstance into account.

FINALIZED AND EFFECTIVE by the Colorado Judicial Ethics Advisory Board this 21
day of February, 2007.




