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ISSUE PRESENTED

The requesting judicial officer is a district court magistrate and municipal court judge.
She asks whether and to what extent a judicial officer may advertise her availability or
solicit business as a wedding officiant. She observes that performing wedding
ceremonies, particularly at locations other than the courthouse, is one permissible way for
judicial officers to eam extra income, and she would like to make her availability to
perform such ceremonies more widely known. She does not desire to place a paid
advertisement in wedding magazines, but instead asks whether she may send an
introductory letter or flier to wedding and event planners stating her availability to
perform weddings and stating various other factors for the planner to consider, such as
the judicial officer’s willingness to customize ceremonics and be available for rehearsals
if desired. May the judicial officer advertise her availability to perform wedding
ceremonies?

CONCLUSION

The judicial officer may not advertise her availability to perform wedding ceremonies by
sending fliers to wedding planners and may not otherwise solicit business as a wedding
officiant.

APPLICABLE CANONS OF THE CODE OF JUDICIAL CONDUCT

Canon 2 directs that a judge should avoid impropriety and the appearance of impropriety
in all of the judge’s activities.

Canon 5(c)(1) provides that a judge should refrain from financial and business dealings
that tend to reflect adversely on the judge's impartiality, interfere with the proper
performance of judicial duties, exploit the judge’s judicial position, or involve the judge
in frequent transactions with lawyers or persons likely to come before the court on which
the judge serves.

DISCUSSION

Under Colorado law, marriages may be solemnized in a variety of ways, including by
judges and magistrates. See § 14-2-109(1), C.R.S. (2006). As Chief Justice Directive 98-
06 observes, “performing weddings is an important public service that judges and
magistrates may continue to perform at any time so long as it does not interfere with, nor




delay judicial duties.” See CJD 98-06. The Directive goes on to state that judges and
magistrates may charge a fee for weddings performed outside of normal business hours,
but they may not receive compensation of any kind for performing this service during
normal business hours. Id. Furthermore, nothing in the Code of Judicial Conduct
prohibits a judge from performing weddings and receiving reasonable compensation for
the same.

The question before the Board, however, is in what, if any, way may a judicial officer
make her availability to perform weddings known to members of the public. Like many
of our sister jurisdictions, we conclude that to advertise for a service the judge is being
asked to perform only because of his or her judicial office violates canon 5C(1), which
requires a judge to refrain from financial dealings that exploit his judicial position. See,
e.g., Az. Ad. Op. 00-08; Neb. Ad. Op. 04-02; Tex. Ad. Op, No. 72; Wa. Ad. Op. 91-14.
Moreover, to allow the practice of advertising and soliciting weddings could create the
appearance that the judicial officer is using his or her judicial office for personal benefit,
in contravention of Canon 2, which directs a judge to avoid impropriety and the
appearance of impropriety in all of the judge’s dealings. Thus, we conclude that a judge
may not send fliers to wedding planners or otherwise advertise her availability to perform
weddings, such as through a personal web site or yellow pages advertisement.

In concluding that a judicial officer may not personally advertise her availability or solicit
business as a wedding officiant, we note that nothing in the Canons prohibits judicial
officers from including their names on a court or county clerk and recorder’s list or web
site of judicial officers willing to perform weddings, see, e.g.,
http://www.denvergov.org/Tabld/383424/default.aspx (web site of the City of Denver
providing information about solemnizing weddings and listing judicial officers who
perform daytime, evening, and weekend weddings), because such lists are not
commercial solicitations.

FINALIZED AND EFFECTIVE by the Colorado Judicial Ethics Advisory Board this 21
day of February, 2007.

Board member Daniel S. Hoffman does not participate in this opinion.




