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ISSUE PRESENTED

The requesting judge would like to participate on a city bicycle advisory committee. The
committee will make recommendations to the city staff and council about bicycle routes,
commuting, and other issues related to cycling. It will also keep the city informed of anticipated
future cycling issues. The position is a volunteer one, but requires appointment by city staff.
May the judge serve on the committee?

CONCLUSION
Absent a change to the Canons, the judge may not serve on the committee.
APPLICABLE CANONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL CONDUCT

Canon 5G states that a judge should not accept appointment to a governmental committee,
commission, or other position that is concerned with issues of fact or policy on matters other
than the improvement of the law, legal system, or administration of justice.

DISCUSSION

On several occasions, the Board has been asked to determine whether a judge’s potential service
on a governmental committee is consistent with the Code of Judicial Conduct. See C.J.E.A.B.
Ad. Ops. 2005-05, 2006-08, 2007-03, 2007-07, 2007-08, 2007-10, and 2007-11. Beginning with
our opinion in 2005-04, we struggled to reconcile Canon 5G’s broad proscription against service
on any commission not concerned with the law, legal system, or administration of justice, on the
one hand, with the Canons’ encouragement of judges to actively participate in their communities,
on the other. In that opinion we adopted the “direct nexus test,” concluding that for service on a
governmental commission to be consistent with Canon 5G, there must be a close nexus between
the work of the commission and the law, legal system, or administration of justice. Concluding
that such a nexus did not exist for the commission in question there, we advised the requesting
judge not to serve on it. We went on to apply the direct nexus standard to a host of other
scenarios in which judges asked if service on particular commissions was permissible.

Unlike the situations we addressed in those earlicr opinions, the current request does not
implicate the direct nexus standard because the bicycle advisory committee’s work simply bears
no connection to the law, legal system, or administration of justice. Although the rationale
behind the Canon’s blanket exclusion of commission service outside issues related to the law is




not apparent from the face of the Code', the Board feels compelled to apply the clear language of
the Canon. Thus, the Board reluctantly concludes that the language of Canon 5G does not permit
the judge to serve on the city bicycle committee.

The Board reaches this result reluctantly because service on the bicycle committee would not
seem to call into question the judge’s impartiality, effectiveness, and independence, which
concerned us in some of our previous opinions. Indeed, the very fact that the bicycle committee
has no connection to the law, legal system, or administration of justice in and of itself seems to
stand as a persuasive reason to allow the judge to serve on the committee - there seems to be
little risk that service here would interfere with the judge’s judicial duties or independence,
assuming that the judge volunteered on his own time and not during business hours,

We note that the result would be the same under the proposed Code of Judicial Conduct that our
supreme court is currently considering adopting. There, Rule 3.4 provides the same prohibition
against serving on a governmental committee “unless it is one that concerns the law, legal
system, or administration of justice.” Although the language in proposed comment 3 attempts to
soften the blanket prohibition somewhat, it still allows judges to serve only on committees
having some relation to legal and judicial issues.” Thus, the requesting judge would not be
allowed to serve on the committee even if the proposed Code is adopted in its current form.

Although the Board concludes that the result here is dictated by the language of the Code, it
candidly expresses its concerns with that result. In the Board’s view, it is unfortunate that the
Code does not allow a judge to devote his or her personal, off-the-bench time to volunteering on
governmental committees that do not threaten the judge’s impartiality or effectiveness. The
Board respectfully suggests that since the Supreme Court is currently considering revisions to the
Colorado Code this might be an opportune moment to amend the language of the proposed Code
to allow judges to serve on governmental committees and commissions that are similar to the one
at issue in this request.

FINALIZED AND EFFECTIVE by the Colorado Judicial Ethics Advisory Board this 26th day
of August, 2009.

! The only explanation the Board has found of the rationale behind the Canon’s prohibition of governmental
commission work for judges is contained in the Reporter’s Notes to the 1972 ABA Model Code in which the
reporter states that the drafting committee “adopted the view that the time and prestige of the judicial office should
not be expended on the resolution of non-judicial issues.” See ABA Annotated Code of Judicial Conduct 273
(2004)(citing E. Wayne Thode, Reporter’s Notes to the Code of Judicial Conduct 91 (1973).

? The full text of proposed Rule 3.4 and the accompanying comments is included in an appendix to this opinion.




APPENDIX
[Proposed] Rule 3.4: Appointments to Governmental Positions

A judge shall not accept appointment to a governmental committee, board, commission, or
other governmental position, unless it is one that concerns the law, the legal system, or the
administration of justice.

Comment

[1] Rule 3.4 implicitly acknowledges the value of judges accepting appoinfments to
entities that concern the law, the legal system, or the administration of justice. Even in such
instances, however, a judge should assess the appropriateness of accepting an appointment,
paying particular attention to the subject matter of the appointment and the availability and
allocation of judicial resources, including the judge's time commitments, and giving due regard
to the requirements of the independence and impartiality of the judiciary.

[2] A judge may represent his or her country, state, or locality on ceremonial occasions or
in connection with historical, educational, or cultural activities. Such representation does not
constitute acceptance of a government position.

[3] Complete separation of a judge from extrajudicial activities is neither possible nor
wise; a judge should not become isolated from the community in which the judge lives. Every
governmental board, committee and commission is different and must be evaluated
independently to determine whether judicial participation is appropriate. In considering the
appropriateness of accepting extrajudicial assignments, a judge should ensure that the mission
and work of the board or commission relates to the law, the legal system, or the administration of
justice. To effectuate the Code’s goal of encouraging judges to participate in their communities,
the relationship between the board’s mission and the law, legal system, or the administration of
justice should be construed broadly. Any judicial ethics advisory opinions issued before
adoption of this Code requiring a narrow link or stringent nexus are no longer valid. A judge
should avoid participating in governmental boards or commissions that might lead to the judge’s
frequent disqualification or that might call into question the judge’s impartiality. The changing
nature of some organizations and of their relationship to the law makes it necessary for a judge to
regularly reexamine the activities of each organization with which the judge is affiliated to
determine if it 1s proper to continue the affiliation.




