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ISSUE PRESENTED: 

 
The requesting judge is a district court judge who is the liaison between the court and a 

non-profit organization that runs a diversion program for teen offenders based on principles of 
restorative justice and peer influence.  One of the organization’s programs is to conduct "trials" 
at which a jury of teen peers decides on the sentence for a first-time offender under a deferred 
sentence agreement.  Local judges volunteer to preside over these trials, and the requesting judge 
coordinates the scheduling of the judges for the trials.   

 
The organization is preparing an informational video that will be used for both 

educational and fund-raising purposes, and asked the judge to be interviewed on the video.  The 
interviewer would identify the judge as a judge and ask him to provide factual information about 
the trials and to comment on the value and effectiveness of that portion of the organization’s 
program.  The judge “would not be asked to solicit funds,” but because the video would be used 
for fund-raising, the judge requested an advisory opinion addressing whether his participation in 
the interview would violate the fund-raising prohibition of Rule 3.7 of the Colorado Code of 
Judicial Conduct (Code). 

 
 
CONCLUSION: 
 

Because the organization and the event are law-related, the judge may be interviewed on 
the video without running afoul of Rule 3.7, provided he does not directly solicit funds on behalf 
of the organization.  
  
 
APPLICABLE PROVISIONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL CONDUCT 
 

Canon 3 of the Code provides that “A judge shall conduct the judge’s personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk of conflict with the obligations of judicial office.”   

 
Rule 3.1 lists restrictions on a judge’s extrajudicial activities and provides in pertinent 

part that: 
 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited 
by law or this Code.  However, when engaging in extrajudicial 
activities, a judge shall not: 

* * * 
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(C) participate in activities that would appear to a reasonable 
person to undermine the judge’s independence, integrity, or 
impartiality; [or] 

(D) engage in conduct that would appear to a reasonable person 
to be coercive. . . . 

 
Rule 3.7 lists extrajudicial activities a judge is permitted to engage in on behalf of non-

profit educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations.  As pertinent here, Rule 
3.7 provides: 

 
(A) Subject to the requirements of Rule 3.1, a judge may 
participate in activities sponsored by organizations . . . concerned 
with the law, the legal system, or the administration of justice, and 
those sponsored by or on behalf of educational, religious, 
charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for 
profit, including but not limited to the following activities: 

* * * 
(2) soliciting contributions for such an organization or entity, 

but only from members of the judge’s family, or from 
judges over whom the judge does not exercise supervisory 
or appellate authority; 

* * * 
(4) appearing or speaking at, receiving an award or other 

recognition at, being featured on the program of, and 
permitting his or her title to be used in connection with an 
event of such an organization or entity, but if the event 
serves a fund-raising purpose, the judge may participate 
only if the event concerns the law, the legal system, or the 
administration of justice. 

 
DISCUSSION: 
 
 Both the current Code and the pre-2010 Code encourage judges to participate in 
extrajudicial activities including educational, religious, charitable, fraternal and civic activities 
not conducted for profit.  See C.J.C. Rule 3.1 and cmts. [1] and [2]; C.J.C. Rule 3.7(A); Canon 
5A of the pre-2010 Code and related commentary.  In addition, the current Code, like the old 
Code, recognizes that judges are uniquely qualified to engage in extrajudicial activities 
concerning “the law, the legal system, and the administration of justice,” and that participation in 
law-related extrajudicial activities helps integrate judges into their communities and “furthers 
public understanding of and respect for courts and the judicial system.”  C.J.C. Rule 3.1, cmts. 1 
and 2; see Canon 4A of the pre-2010 Code and related commentary. 

 
While judges are encouraged to participate in extrajudicial activities for non-profit 

organizations, the current Code, like the former Code, strictly limits the fund-raising efforts 
judges may engage in on behalf of such organizations.  Specifically, Canons 4C and 5B(2) of the 
old Code provided that "[a] judge shall not personally solicit funds" or "permit the use of the 
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prestige of the judge's office for that purpose," and Rule 3.7(A)(2) of the current Code similarly 
prohibits judges from soliciting contributions (other than from family members or other judges 
over whom the judge does not exercise supervisory or appellate authority) or directly engaging in 
fund-raising for any organization.  Following the clear command of these provisions, the Board 
has consistently advised judges against direct personal involvement in fundraising for charitable 
and civic organizations.  See CJEAB Adv. Op. No. 2012-01 and earlier opinions cited therein.   

 
The 2010 Code, however, significantly changes the rules for a judge’s involvement in 

fund-raising on behalf of law-related organizations.  See Ray McKoski, Charitable Fund-Raising 
by Judges: The Give and Take of the 2007 ABA Model Code of Conduct, 2008 Mich. St. L. Rev. 
769, 816.  “From both a theoretical and practical standpoint, the new Code’s greatest impact on 
fund-raising is its retreat from the rule absolutely forbidding judicial participation as a speaker or 
honored guest at a fund-raising event.”  Id; see also Charles E. Geyh & W. William Hodes, 
Reporters’ Notes to the Model Code of Judicial Conduct 68-71 (2009).  Under the old Code, 
although judges were permitted to assist law-related organizations in their fundraising efforts, 
they were prohibited from being “placed in the position of directly soliciting funds" by serving as 
the "featured speaker” at any fundraising events, including law-related events.  Canons 4C and 
5B(2) of the pre-2010 Code.  In contrast, the current Code expressly permits judges to participate 
in fund-raising events of law-related organizations if the participation is limited to “speaking at, 
receiving an award or other recognition at, being featured on the program of, and permitting his 
or her title to be used in connection with [the] event.”  C.J.C. Rule 3.7(A)(4).   

 
Thus, the 2010 Code permits the requesting judge to be interviewed for a video 

concerning the diversion program for teen offenders to be used in both informational and fund-
raising situations.  The diversion program for teen offenders is a law-related activity and the 
judge is doing no more than he would if he spoke at a fund-raising event sponsored by the 
organization that runs the program.  In fact, by being interviewed on video the judge is further 
removed from any actual fund-raising than he would be if he spoke at a live fund-raising event, 
because, presumably, he will not be present when the video is played for the potential donors.   

 
In reaching this conclusion, the Board is mindful that Rule 1.3 provides that judges 

should not “abuse the prestige of judicial office to advance the personal or economic interests of 
the judge or others, or allow others to do so.”  Although this rule seems to prohibit the conduct 
which the Board approves, the Board believes that the general prohibition in Rule 1.3 should not 
be read to invalidate the more specific permission granted in Rule 3.7(A)(4).   

 
Similarly, the Board has reviewed judicial ethics advisory opinions from other 

jurisdictions which have advised judges against being interviewed in videos that will be used by 
non-profit organizations for fundraising purposes.  See, e.g., Fla. Jud. Ethics Adv. Comm. Op. 
No. 2006-14 (a judge may not be interviewed in a documentary film about a reading instruction 
program when the film will be marketed commercially and used to raise money for the program).  
Those opinions, however, were written under the pre-2010 Code and frequently concerned 
organizations that were not law-related.  Accordingly, the Board does not find them persuasive in 
resolving the current request. 
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Finally, although it is appropriate for the requesting judge to participate in the video 
interview, the judge should avoid making any statements that would be or would appear to be a 
solicitation of funds on behalf of the organization.  The judge should only provide information 
about the workings of the program and the benefits of which he has knowledge.  The judge 
should also be mindful that such indirect participation in fund-raising events of law-related 
organizations is subject to the requirements of Rule 3.1(D), which prohibits a judge from 
engaging in any conduct “that would appear to a reasonable person to be coercive.”  
Furthermore, the judge should exercise caution if it appears that the organization actively 
advocates positions or files amicus briefs on disputed legal issues before his court, and should 
avoid giving the appearance that he is lending the prestige of his judicial office to support a 
position that would impair his impartiality or give rise to the appearance of impropriety.  See 
C.J.C. Rule 3.7, cmt. 2 (“Even for law-related organizations, a judge should consider whether the 
membership and purposes of the organization, or the nature of the judge’s participation in or 
association with the organization, would conflict with the judge’s obligation to refrain from 
activities that reflect adversely upon a judge’s independence, integrity, and impartiality.”).  

 
FINALIZED AND EFFECTIVE this 10th day of July, 2012. 

 
 


