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ISSUE PRESENTED: 
 

After reporting an attorney to Attorney Regulation Counsel and law enforcement, the 
requesting judge has recused from the attorney’s cases based on his conclusion that his 
disqualification was required under Rule 2.11(A)(1) of the Code of Judicial Conduct and CJEAB 
Adv. Op. 2011-01.  The judge recently learned, however, that Attorney Regulation Counsel has 
closed the disciplinary proceeding and imposed no public sanction against the reported attorney, 
and the judge indicated that he has “no personal bias against the lawyer and believe[s] that a 
disinterested objective observer, knowing all of the facts, would not reasonably question [his] 
impartiality.”  There is no report of any law enforcement agency taking any action and the matter 
is presumed closed.  Thus, the judge has concluded that he is no longer required to disqualify 
himself from, and therefore has a duty to sit on, the attorney’s cases under Rule 2.7. 

 
The judge seeks an opinion regarding whether, when sitting on the attorney’s cases, he 

must disclose his report against the attorney despite the fact that the disciplinary proceeding has 
been closed.  Specifically, the judge asks the following questions: 

 
1. Does the Board’s interpretation in Opinion 2011-01 of the disclosure obligation 

extend without time limit and regardless of whether the disciplinary proceeding was closed? 
 
2.  If the judge is required to disclose his report of the attorney after the closure of the 

disciplinary proceeding, must he hear the lawyer’s cases which are assigned to his division, or 
may he refer the case to other judges to whom the disclosure obligation does not apply? 
 
CONCLUSION: 
 

A judge who reports an attorney to Attorney Regulation Counsel but concludes that 
disqualification from the attorney’s cases is not required has a duty to sit on the reported 
attorney’s cases and must disclose the report to the parties and their counsel until the disciplinary 
proceeding stemming from the report has been closed. 
  
APPLICABLE PROVISIONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL CONDUCT 
 

Rule 2.7 provides that a judge “shall hear and decide matters assigned to the judge, 
except when disqualification is required by Rule 2.11 or other law.”   

 
Rule 2.11(A)(1) provides that a judge should disqualify himself or herself in any 

proceeding in which the “judge’s impartiality might reasonably be questioned,” including but not 
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limited to instances where “[t]he judge has a personal bias or prejudice concerning a party or a 
party’s lawyer….”   

 
Comment [5] to Rule 2.11 states: “A judge should disclose on the record information that 

the judge believes the parties or their lawyers might reasonably consider relevant to a possible 
motion for disqualification, even if the judge believes there is no basis for disqualification.” 
 
DISCUSSION: 

 
In Opinion 2011-01, the Board determined that a judge’s report of attorney misconduct, 

without more, does not require the judge automatically to recuse from the reported attorney’s 
cases, but that recusal is required if the judge has a personal bias or prejudice against the 
attorney, or, even absent such subjective bias, “the facts and circumstances surrounding the 
report would lead a reasonable person having knowledge of those facts and circumstances to 
question the judge’s impartiality in the case.”  Id. at 1.  The Board further concluded that the 
reporting judge must “disclose the fact that the judge has made a complaint against the attorney,” 
even if the judge determines that disqualification from the reported attorney’s cases is 
unnecessary.  Id. at 4.  The Board now considers the duration of this disclosure requirement. 

 
The duration of the automatic disqualification requirement was partially addressed in 

Opinion 2011-01.  Specifically, the Board recognized that in cases of actual bias or prejudice a 
judge must recuse as long as the bias or prejudice exists.  Id. at 5; see C.J.C. Rule 2.11(A)(1) (“A 
judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which . . . [t]he judge has a 
personal bias or prejudice concerning a party or a party’s lawyer. . . .”).  When a judge concludes 
that he or she is disqualified “based solely on the appearance of partiality” stemming from the 
judge’s report of an attorney, the Board concluded that the judge must continue to recuse sua 
sponte from the attorney’s later-filed cases “for some period of time” after the report, “because 
the same concerns that required recusal in the original case would still exist.”  The Board noted, 
however, that those concerns “will be mitigated by the passage of time and at some point, 
typically when the Office of Attorney Regulatory Counsel or law enforcement has completed 
any action on the complaint, the automatic recusal requirement will cease.”  Id. at 2, 5.  The 
Board’s use of the word “typically” leaves open the possibility that, under some circumstances, 
the concerns giving rise to the appearance of partiality could abate such that the disqualification 
requirement would cease while the attorney discipline proceeding is still pending.   

 
Opinion 2011-01 did not address a specific time period for the duration of disclosure but 

recognized that the disqualification requirement may end before the disclosure requirement does, 
and that a judge may thus be required to disclose his or her report of an attorney even after the 
judge has concluded that disqualification is not necessary. This is so because, while the 
disqualification and disclosure requirements are both designed to ensure that judges perform the 
duties of judicial office impartially and conduct themselves in a manner that promotes public 
confidence in the integrity and impartiality of the judiciary, they focus on different aspects of 
that overarching goal.  Specifically, the question whether a judge is automatically disqualified 
from a reported attorney’s cases focuses on the judge’s perspective:  does the judge have a 
personal bias against the lawyer or believe that a disinterested objective observer would 
reasonably question the judge’s impartiality?  In contrast, the question whether the judge must 
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disclose his or her report of an attorney focuses not on the judge’s perspective, but on the 
litigants’ perspective:  would the parties or their lawyers reasonably consider the report relevant 
to a possible motion for disqualification, even if the judge believes there is no basis for 
disqualification?  See C.J.C. Rule 2.11 cmt. [5].1  Because their perspectives might differ, the 
parties and their lawyers might consider a judge’s unresolved report of an attorney relevant to a 
possible motion for disqualification even if the judge concludes that the concerns that gave rise 
to the initial disqualification decision have mitigated such that sua sponte disqualification is no 
longer required.   

 
Like the concerns that trigger a judge’s decision to recuse to avoid the appearance of 

partiality, however, the concerns that give rise to the disclosure obligation and the parties’ need 
to know about a judge’s report of an attorney abate over time.  Thus, it would be unreasonable 
for the disclosure requirement to apply indefinitely, because at some point the judge’s report of 
the attorney would be sufficiently attenuated that the litigants could no longer reasonably 
consider it relevant to a possible motion for disqualification.  In our view, that occurs when the 
attorney discipline complaint is closed, because at that point either a sanction that protects the 
public from any ongoing concerns about the attorney’s continuing licensure has been imposed, or 
the Office of Attorney Regulation Counsel has concluded that there are no grounds for the 
reported attorney to be disciplined or that the conduct giving rise to the report has been remedied 
and/or the attorney has been rehabilitated such that a public sanction is not warranted.  See 
C.R.C.P. 251.1 through 251.34 (establishing the grounds for attorney discipline, forms of 
discipline, alternatives to discipline, and rules of procedure regarding attorney discipline and 
disability proceedings). 

 
Thus, in cases in which the reporting judge concludes that disqualification from the 

attorney’s cases continues to be required until the complaint against the attorney has been 
resolved, the disqualification requirement and the disclosure requirement will end at the same 
time.  But when the reporting judge determines that disqualification is not required despite the 
ongoing pendency of the attorney discipline proceeding, the judge will be required to disclose 
the report until the complaint is resolved.  See CJEAB Adv. Op. 2011-01.  By requiring 
disclosure of the still pending report despite the judge’s determination that sua sponte 
disqualification is unnecessary, the disclosure rule ensures that the parties are given an 
opportunity to independently evaluate the circumstances and decide whether to file a motion to 
recuse, thereby requiring the judge to re-evaluate that determination.   

 

                                                            
1  In CJEAB Adv. Op. 2011-01, the Board cited C.J.C. Rule 2.11 cmt. [5], for its conclusion that “[i]f a judge who 
has filed a professional conduct complaint against an attorney determines that the judge is not disqualified from 
hearing a case in which the attorney is counsel, the judge will, nevertheless, be required to disclose the fact that the 
judge has made a complaint against the attorney.”  Comment [5] uses the term “should” in reference to the 
disclosure of information that a judge does not necessarily believe warrants disqualification.  See C.J.C. Rule 2.11 
cmt. [5] (“A judge should disclose on the record information that the judge believes the parties or their lawyers 
might reasonably consider relevant to a possible motion for disqualification, even if the judge believes there is no 
basis for disqualification.”) (emphasis added); C.J.C., Scope [2] (referring to “may” and “should” as permissive 
terms); see also C.J.C., Scope [3] (“Comments neither add to nor subtract from the binding obligations set forth in 
the Rules.”). As written, Comment [5] encourages but does not require disclosure.  In CJEAB Adv. Op. 2011-01, 
however, the Board determined that disclosure was required in the circumstances at issue.  
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Our conclusion that the disclosure obligation ends upon closure of the attorney discipline 
proceeding is consistent not only with the purpose of the disclosure requirement, but also with 
the rules governing the confidentiality and expunction of attorney discipline records, which 
recognize the need to balance the public’s need to know against the reported attorney’s privacy 
interests.  See C.R.C.P. 251.31 and 251.33.  So limiting the duration of the disclosure obligation 
also ensures that the requirement is not a deterrent to a judge’s compliance with the duty to 
inform appropriate authorities of conduct by an attorney “that raises a substantial question 
regarding the lawyer’s honesty, trustworthiness, or fitness as a lawyer in other respects.”  C.J.C. 
Rule 2.15(B); see also C.R.C.P. 251.4 (“A judge has a duty to report unprofessional conduct by 
an attorney to Regulation Counsel.”).  

 
In this case, the requesting judge indicated that the disciplinary proceeding stemming 

from his report of the attorney has been closed and that, applying the standards established in 
Opinion 2011-01, he has determined that he is no longer required to disqualify from the reported 
attorney’s cases because he has no personal bias against the attorney and believes that a 
disinterested objective observer would not reasonably question his impartiality.  That conclusion 
is sound, as is the judge’s determination that, absent a motion establishing a basis for his recusal, 
he is required under Rule 2.7 to sit on the reported attorney’s cases.  See C.J.C. Rule 2.7 cmt. [1] 
(“Although there are times when disqualification is necessary to protect the rights of litigants and 
preserve public confidence in the independence, integrity, and impartiality of the judiciary, 
judges must be available to decide matters that come before the courts.  Unwarranted 
disqualification may bring public disfavor to the court and to the judge personally.”); Laird v. 
Tatum, 409 U.S. 824, 837 (1972) (A “judge has a duty to sit where not disqualified which is 
equally as strong as the duty to not sit where disqualified.”); Wilkerson v. Dist. Court, 925 P.2d 
1373, 1376 (Colo. 1996) (“Unless a reasonable person could infer from the facts that the judge 
would in all probability be prejudiced against the party, the judge must preside over the case.”). 

 
And, in light of our determination that a judge’s duty to disclose his or her report of an 

attorney ends upon closure of the attorney discipline proceeding, we further conclude that the 
requesting judge is no longer required to disclose the report when sitting on the attorney’s cases.  
We note, however, that in cases in which a judge who has reported an attorney to Attorney 
Regulation Counsel concludes that sua sponte disqualification is not required before the 
complaint has been resolved, the judge will have a duty to sit on the reported attorney’s cases 
pursuant to Rule 2.7 and must disclose the report to the parties and their counsel from the time 
the judge resumes sitting on the attorney’s cases until the attorney discipline proceeding is 
closed.  Under those circumstances, it would not be appropriate for the reporting judge to refer 
the attorney’s case to other judges in order to avoid complying with the obligation to disclose the 
report.  See C.J.C. Rule 2.7 and cmt. [1] (“The dignity of the court, the judge’s respect for 
fulfillment  of judicial duties, and a proper concern for the burdens that may be imposed on the 
judge’s colleagues requires that a judge not use disqualification to avoid cases that present 
difficult, controversial, or unpopular issues.”).  

 
FINALIZED AND EFFECTIVE this 15th day of October 2012. 


