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(Finalized and effective February 23, 2016) 
 

 
ISSUE PRESENTED: 
 

The requesting judge sits on the board of a charitable organization whose mission is to 
empower young women to achieve brighter futures and to build strong communities through 
mountain biking. The organization relies on donations to support its small staff and regularly 
thanks its donors with a personal note or telephone call.  

As a board member, the judge would like to call or send a personal note to donors on 
behalf of the organization to thank them for their financial support. The requesting judge has 
asked the CJEAB to clarify whether such contact is permitted under the Colorado Code of 
Judicial Conduct (“Code”), or whether the contact could be considered fundraising, which, in 
most instances, is prohibited by the Code. 

 
CONCLUSION: 

 
 The Code encourages judges to participate in charitable organizations but, except for very 
limited circumstances, does not permit judges to solicit funds either directly or indirectly on 
behalf of such organizations. However, because the judge is thanking donors for their financial 
contributions on behalf of the organization and is not soliciting future contributions, we conclude 
that the judge may thank donors for their past contributions to the organization by telephone or in 
writing, provided that in doing so she does not directly or indirectly solicit future donations.  

 
APPLICABLE PROVISIONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL CONDUCT 
 

The Rules applicable to this inquiry are 1.3, “Avoiding Abuse of the Prestige of Judicial 
Office,” 3.1, “Extrajudicial Activities in General,” and 3.7, “Participation in Educational, 
Religious, Charitable, Fraternal, or Civic Organizations and Activities.”  

Rule 1.3 provides that “[a] judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance 
the personal or economic interests of the judge or others, or allow others to do so.” Comment [1] 
to Rule 1.3 provides additional guidance by noting that it is improper for a judge to use or 
attempt to use his or her position to gain personal advantage or deferential treatment of any kind. 
For instance, it would be improper for a judge to use judicial letterhead to gain an advantage in 
conducting his or her personal business.  

Rule 3.1 permits judges to engage in extrajudicial activities with the limitations that 
judges shall not  
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(A) participate in activities that will interfere with the proper performance of the judge’s 
judicial activities;  

(B) participate in activities that will lead to frequent disqualification of the judge;  
(C) participate in activities that would appear to a reasonable person to undermine the 

judge’s independence, integrity, or impartiality; 
(D) engage in conduct that would appear to a reasonable person to be coercive; or 
(E) make use of court premises, staff, stationery, equipment, or other resources, except 

for incidental use for activities that concern the law, the legal system, or the 
administration of justice, or unless such additional use is permitted by law. 

 
 Rule 3.7 provides, in relevant part, that  
 

(A) [s]ubject to the requirements of Rule 3.1, a judge may participate in activities 
sponsored by . . . or on behalf of educational, religious, charitable, fraternal, or civic 
organizations not conducted for profit, including but not limited to the following 
activities: 
(1) assisting such an organization or entity in planning related to fundraising, and 

participating in the management and investment of the organization’s or entity’s 
funds;  

(2) soliciting contributions for such an organization or entity, but only from members 
of the judge’s family, or from judges over whom the judge does not exercise 
supervisory or appellate authority; . . . . 
 

 The comments to Rule 3.7 provide further illustration of the Rule’s applicability. 
Comment [1] notes that the activities permitted under paragraph (A) generally include those 
“sponsored by or undertaken on behalf of public or private not-for-profit educational institutions, 
and other non-profit organizations.” Similarly, while not directly on point, Comment [4] 
provides that “identification of a judge’s position in educational, religious, charitable, fraternal, 
or civic organizations on letterhead used for fund-raising or membership solicitation does not 
violate this Rule” and that the “letterhead may list the judge’s title or judicial office if 
comparable designations are used for other persons.”   
 
DISCUSSION: 

 
 The Code broadly encourages judges to participate in civic and charitable activities as 
long as such participation does not adversely reflect on the judge’s impartiality or interfere with 
a judge’s ability to carry out his or her duties. In prior opinions, we have addressed the extent to 
which a judge may participate in fundraising activities for charitable organizations. In 
determining whether the proposed participation is permissible, we consider factors such as 
whether  
 

(1) the person being solicited is a member of the judge’s family or a judge not 
under his or her immediate supervision;  

(2) the charitable organization concerns the law or the legal system;  
(3) the judge is using the prestige of his or her office to directly or indirectly 

solicit funds;  
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(4) such contact could be considered coercive; and  
(5) a donor makes a contribution with the expectation of receiving a favor.  

 
See e.g., CJEAB Ad. Op. 13-04; CJEAB Ad. Op. 12-03. 

 
 Rule 3.7 prohibits both active and passive participation in fundraising on behalf of 
charitable organizations. Such prohibition is “rooted in concerns about the misuse of the prestige 
of judicial office and the potentially coercive effect of a judge’s involvement in fundraising.”1 
The concern is that a judge or others might use the judge’s position improperly to encourage both 
direct and indirect contributions.  See, Rules 1.3 and 3.1(D). Thus, the CJEAB has consistently 
cautioned judges against direct personal involvement in fundraising for charitable and civic 
organizations.  
 
 In Advisory Opinion 13-04, the CJEAB addressed whether a judge could contribute a 
handcrafted mask to be auctioned to raise funds for a charitable organization.  The masks used to 
raise funds were created by local celebrities and community leaders, and the success of the 
fundraiser was attributable, in part, to the prestige of the individuals contributing the masks.  The 
CJEAB concluded that because the charity would use the judge’s title and office to encourage 
the public to bid on the mask, such participation was tantamount to soliciting a contribution for 
the organization, which was prohibited by Rule 3.7.  
  
 Like Colorado’s Rule 3.7, the ABA’s Model Code of Judicial Conduct Rule 3.7(A)(2) 
permits a judge to solicit contributions for a legal, educational, religious, charitable, fraternal, or 
civic organization, but only from members of the judge’s family or from judges over whom the 
judge does not exercise supervisory or appellate authority. The restrictions on fundraising 
address two concerns, which were the same concerns addressed in the CJEAB’s Advisory 
Opinion 13-04: (1) that the person solicited will feel obligated to respond favorably because of 
the judge’s position of influence or control, and (2) will expect future favors because of the 
donation.  See, ABA Informal Op. 603 (1962).  

 Most state courts and judicial ethics advisory committees have strictly applied restrictions 
on fundraising activities even when the participation is indirect, bears no relationship to the 
judicial office or is unlikely to raise impropriety concerns.  See, S.C. Adv. Op. 22-2005 (2005) 
(judge’s participation as chairperson for charitable organization’s “kickoff” event prohibited 
because a fundraising auction followed immediately thereafter).  

 Conversely, a judge’s participation may be permitted if, under the circumstances, his or 
her participation will not be perceived as a method of enticing individuals to contribute. See 
ABA Model Code of Jud. Conduct Rule 3.7, cmt. [3] (permitting judges to serve as ushers, food 
servers, or in other similar capacities at fundraising events sponsored by educational religious, 

                                                            
1 These concerns are mitigated, however, when the organization involved is law-related. Rule 
3.7(A)(4) permits judges to participate in fundraising events of law-related organizations if the 
participation is limited to “speaking at, receiving an award or other recognition at, being featured 
on the program of, and permitting his or her title to be used in connection with [the] event.” 
Because the judge’s request does not involve a law-related charitable organization, however, we 
do not address this exception in this opinion. 
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charitable, fraternal, or civic organizations because such activities are “not solicitation and do not 
present an element of coercion or abuse the prestige of judicial office.”).  And, at least one 
jurisdiction has advised that lesser degrees of participation in fundraising are permissible as long 
as the activities do not cast doubt on the judge’s capacity to act impartially, do not demean the 
judicial office, and do not interfere with the proper performance of judicial duties. See, Ind. 
Comm’n on Jud. Qualifications Adv. Op. 1-96 (1996).  

 In this instance, as in previous instances, our determination hinges on whether the thank-
you notes and calls would have the potential to encourage—either directly or indirectly—others 
to donate to the nonprofit organization, which invokes Rules 1.3 and 3.1(D). As one jurisdiction 
put it, judges may participate in charitable activities but must be sensitive to whether they are 
being “showcased” as a means to encourage contributions. See, Pa. Jud. Ethics Comm. Informal 
Op. 4/11/05 (2005).  
 
 The requesting judge’s situation involves a charitable organization that is unaffiliated 
with the law, and the judge would not solicit funds but would, instead, acknowledge persons who 
have already donated. The requesting judge indicated that all contact would be “limited to 
showing appreciation and [] NOT for soliciting future donations.”  
 
 We conclude that the requesting judge may call or send a personal note to donors of the 
nonprofit organization to thank them for their donation, provided that in doing so she does not 
directly or indirectly solicit future donations.  The judge’s activities would be permissible under 
the Code and our prior advisory opinions.  
 
FINALIZED AND EFFECTIVE this 23rd day of February, 2016. 
 

  

 
 


