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BACKGROUND: 

 Before being appointed to the bench, the requesting judge served as a public defender for 

eight years and qualified for the U.S. Department of Education’s Public Service Loan 

Forgiveness Program (“Program”). Under the terms of the Program, an applicant must make 120 

monthly payments on eligible loans while being employed full-time in a qualifying public 

service job.1 At the end of ten years, the loan recipient may apply to have the remaining balance 

of the loan forgiven. To qualify for loan forgiveness, an applicant need not work for one 

employer for 120 months; rather, the applicant may combine the years worked between multiple 

qualifying employers.2 Thus, the judge would continue to qualify for the Program while serving 

as a judicial officer.  

 The requesting judge has made about ninety-six qualified payments and asks the Judicial 

Ethics Advisory Board (“Board”) to determine whether, once eligible, he may apply for loan 

forgiveness without violating Colorado’s constitutional restriction on gifts, any applicable 

statutes, or the Code of Judicial Conduct (“Code”).3 If the Department of Education forgives the 

remaining loan amount, the judge asks if he must report the forgiveness as a gift or benefit 

received.   

ISSUES PRESENTED: 

1. If the judge makes the required loan payments and becomes eligible, does the Code limit 

the judge from applying for loan forgiveness? 

 

2. Must the judge report any loan forgiveness as a gift or benefit under the Code? 

SUMMARY: 

 Because loan forgiveness is offered not only to judges but to other similarly situated 

persons meeting the Program’s qualification requirements, the requesting judge may apply for 

                                  
1 U.S. Dep’t of Educ., Public Service Loan Forgiveness, Federal Student Aid, 

https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service#qualify (last 

visited Oct. 1, 2019). 
2 Id. at https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-

service/questions#qualifying-payments. 
3 The Board’s authority is limited to inquiries concerning the application of the Code; this 

advisory opinion does not address any prohibitions under Colorado’s constitution or statutes. See 

C.J.D. 94-01 (Board provides “advisory opinions . . . concerning the compliance of intended, 

future conduct with the Colorado Code of Judicial Conduct,” and “shall address only whether an 

intended future court of conduct violates or does not violate the Colorado Code of Judicial 

Conduct.”).   

https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service#qualify
https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service/questions#qualifying-payments
https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service/questions#qualifying-payments
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loan forgiveness once he becomes eligible. The judge is not required to report any loan 

forgiveness under the Code.    

APPLICABLE PROVISIONS OF THE COLORADO CODE OF JUDICIAL CONDUCT: 

Rule 3.13 governs acceptance and reporting of gifts, loans, benefits and other things of 

value. Rule 3.13(A) prohibits a judge from accepting “any gifts, loans, bequests, benefits, or 

other things of value, if acceptance is prohibited by law or would appear to a reasonable person 

to undermine the judge’s independence, integrity or impartiality.” The general prohibition exists 

to avoid any impropriety or the appearance of impropriety. The Code recognizes, however, that 

in many instances, there is no risk of impropriety or appearance of impropriety. Thus, Rule 3.13 

establishes a “tiered” system of gift acceptance for judges and allows judges to accept gifts 

falling into two general categories: (1) gifts or benefits covered in Rule 3.13(B) that judges may 

accept without reporting; and (2) gifts or benefits falling within Rule 3.13(C) that may be 

accepted but require reporting. 

As explained in Comment [1] to Rule 3.13, when a judge accepts something of value 

without paying fair-market price, there is a risk that accepting such a benefit could be perceived 

as “influenc[ing] a judge’s decision in a case.” Rule 3.13(B) identifies circumstances in which 

this risk is low and allows judges to accept gifts or benefits without having to report acceptance. 

Subsections (B)(4) and (B)(6) are most applicable to the requesting judge’s inquiry; these 

subsections allow judges to accept  

(4) commercial or financial opportunities and benefits, including special prices 

and discounts, and loans from lending institutions in their regular course of 

business, if the same opportunities and benefits or loans are made available on 

the same terms to similarly situated persons who are not judges; [or] 

. . .  

(6) scholarships, fellowships, and similar benefits or awards, if they are available 

to similarly situated persons who are not judges, based upon the same terms and 

criteria . . . . 

 Rule 3.13(C) allows judges to accept certain gifts or benefits as long as the judge reports 

the gift as directed by Rule 3.15.4 The categories identified in subsection (C) require reporting to 

remove any concern with appearance of impropriety because they involve circumstances where it 

could be perceived that the gift or benefit offered has potential to influence the judge. For 

example, a judge could accept—but would have to report—gifts incident to a public testimonial, 

invitations to the judge and his spouse to attend without charge events associated with a bar-

related function, and any gifts or loans if the source is a party or person (including a lawyer) who 

has come or is likely to come before the judge. See C.J.C. Rule 3.13(C)(1)–(3). These categories 

are extremely narrow and give the impression that they are being offered to exert influence on a 

judge’s decision-making. They do not apply to the present inquiry.  

 

 

                                  
4 Reports are filed “as public documents in the office of the clerk of the court on which the judge 

serves or other office designated by law.”  Rule 3.15(D). 



 3 

ANALYSIS: 

Loan forgiveness is a term of art made in reference to educational loans as part of the 

Program. The question, therefore, is whether loan forgiveness constitutes a “gift, loan . . .  or 

other thing of value” that may be accepted under Rule 3.13(B) without having to be reported. 

Although we have not issued an advisory opinion on judges receiving educational loans, we have 

issued opinions on judges receiving gifts and benefits under Rule 3.13. See, e.g., Colo. 

C.J.E.A.B. 2010-01 (judge may not request that CLE providers offer programs to judges on 

discounted or no-cost basis; judges should disclose the benefit if it is made available only to 

judges, but need not disclose if the discounts are available to non-judges); Colo. C.J.E.A.B. 

2009-01 (judge may accept longtime friend’s invitation to attend out-of-town birthday 

celebration where the friend will cover all of the invitees’ expenses; judge need not report the 

gift). 

The determining factor in our prior opinions was whether the gift or benefit was offered 

only to judges or was offered on the same terms and criteria to similarly situation persons who 

are not judges. See C.J.E.A.B. 2010-01, at 3 (“judge may accept a scholarship or similar benefit 

if it is available to similarly situated persons who are not judges, based on the same terms and 

criteria”). If a benefit is widely offered on the same terms and conditions to non-judges, there is 

no concern that a judge may receive favorable treatment to the detriment of others or that a judge 

may be improperly influenced if the party offering the benefit were to appear before the judge.  

In the present context, loan forgiveness is available to anyone who has “made 120 

qualifying payments under a qualifying repayment plan while working full-time for a qualifying 

employer.”5 Because loan forgiveness is offered on the same terms and with the same conditions 

to similarly situated persons who are not judges, it is a benefit the judge may accept without 

having to report under Rule 3.13(B)(4) or (B)(6).  

 

CONCLUSION: 

Once eligible, the requesting judge may apply for loan forgiveness under the Program 

without having to report any discharged debt. 

  

   

 

FINALIZED AND EFFECTIVE this 11th day of October. 

                                  
5 U.S. Dep’t of Educ., Public Service Loan Forgiveness, Federal Student Aid, 

https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service (last visited Oct. 

1, 2019). 

https://studentaid.ed.gov/sa/repay-loans/forgiveness-cancellation/public-service

